Podagra

Mianem podagry określa się zespół objawów dotyczących pierwszego stawu śródstopno-paliczkowego palucha, które wynikają z odkładania się w tym stawie nadmiaru kwasu moczowego w postaci tzw. guzków dnawych. Prowadzi to do częstych stanów zapalnych, a w efekcie stopniowej degradacji chrząstki i szybszych zmian zwyrodnieniowych stawu.

Przyczyną choroby są zaburzenia metaboliczne prowadzące do podwyższenia się poziomu kwasu moczowego we krwi.

Objawy są najbardziej nasilone po spożyciu obfitych posiłków bogatych w białko lub po spożyciu alkoholu. Staw palucha jest wtedy zaczerwieniony, obrzęknięty i bolesny (atak podagry).

Leczenie podagry polega na stosowaniu odpowiedniej diety z eliminacją związków purynowych, które są odpowiedzialne za utrzymywanie się zbyt wysoki ego poziomu kwasu moczowego we krwi.

[powrót do bazy wiedzy]

Dietetyk Kraków © 2016 dieta-med.pl