Poduszka tłuszczowa stanowi jeden z naturalnych mechanizmów amortyzujących wstrząsy i chroniących stopę przed nadmiernym obciążeniem. Podeszwa stopy posiada zwartą warstwę podskórnej tkanki tłuszczowej o grubości nawet do 2cm w okolicach pięty. Tkanka tłuszczowa usytuowana jest wśród włóknistych przegród, co nadaje poduszce sprężystość i pewną odporność na odkształcenie.
Częste noszenie butów z twardą podeszwą, bieganie po twardym podłożu, otyłość oraz złe ustawienie pięty mogą powodować stopniową degradację poduszki tłuszczowej polegające na przesunięciu się tkanki tłuszczowej z centrum pięty na jej brzegi. Skutkuje to utratą zdolności tkanki tłuszczowej do absorpcji wstrząsów. Obciążenia zaczynają być przenoszone przez ścieńczałą skórę na kość piętową, wywołując przewlekłe dolegliwości bólowe pięty.
Rozwiązaniem jest stosowanie miękkich żelowych podpiętek oraz butów o grubszej podeszwie z elementami amortyzującymi. W razie zaostrzenia dolegliwości pomóc może sztywny taping zbierający tkankę tłuszczową centralnie pod piętą oraz wkładki ortopedyczne ze specjalnym korytkiem indywidualnie domodelowanym do kształtu stopy.